Ga direct naar de inhoud
Ga direct naar de site navigatie
Ga direct naar zoeken
Dit zijn de winnaars van de KNAW Onderwijsprijs 2020.
Joyce Wiersma en Maura te Grotenhuis | ‘t Hooghe Landt, Amersfoort
Er is veel media-aandacht voor verlof bij tbs-verpleegden. Een belangrijke vraag is hoe zij op een veilige manier kunnen terugkeren in de maatschappij. Joyce Wiersma en Maura te Grotenhuis onderzochten uiteenlopende vragen omtrent tbs en kwamen uiteindelijk tot een advies aan minister Sander Dekker.
Lise Klapwijk | GSR Rotterdam, Rotterdam
Executieve functies zijn de denkprocessen die ons gedrag mede in goede banen leiden. Door deze te stimuleren worden de leerprestaties van leerlingen vergroot, terwijl onderontwikkelde executieve functies kunnen leiden tot onder meer moeite met plannen en leren. Lise Klapwijk onderzocht hoe executieve functies bij kinderen (8-12 jaar) aan de hand van een zelfontworpen spel kunnen worden gestimuleerd.
Economie-en-Maatschappij-Executive-functies from KNAW on Vimeo.
Coen Linn | CSE Zwolle (Centre for Sports & Education), Zwolle
Coen Linn (die zelf op topniveau turnt) vraagt zich af ‘hoe wij als turners in staat zijn de complexe bewegingen uit te voeren’. En misschien nog wel belangrijker: hoe voorkom je blessures? In zijn profielwerkstuk geeft hij antwoord op deze vraag. Aangezien turnen een gevarieerde sport is, heeft hij zijn onderzoek toegespitst op polsblessures. Om die zoveel mogelijk te voorkomen, ontwikkelde Coen zelf een polssteun.
Fyor Klein Gunnewiek en Winstijn Smit | Alkwin Kollege, Uithoorn
Zelfrijdende auto’s worden steeds populairder. De technologie hierachter bestaat uit kunstmatige intelligentie, merken als Tesla en Waymo werken hier al jaren mee. Fyor Klein Gunnewiek en Winstijn Smit bouwden hun eigen zelfrijdende auto en leerden de auto met behulp van kunstmatige intelligentie om te rijden in een gecontroleerde omgeving.
Zover bekend zijn tussen 1945 tot 1981 10.000 tot 20.000 kinderen in Nederland het slachtoffer geworden van seksueel misbruik in katholieke instellingen. In dit werkstuk onderzoeken Elian Lavrijsen en Catíe Joosten of de toenmalige paus Benedictus XVI juridisch verantwoordelijk gehouden zou kunnen worden voor deze misstand en op welke manier dat het meest effectief zou kunnen. Op deze manier willen de scholieren de mogelijkheden binnen de rechtstaat testen.
Marijn Boomars onderzoekt in haar werkstuk de verschillen tussen de eerste twee versies van het wereldberoemde Romeo en Julia van Shakespeare. Op zoek naar een verklaring pluisde ze de wetenschappelijke literatuur uit en woog vervolgens de argumenten uit verschillende theorieën systematisch tegen elkaar af. In ‘debat’ met wetenschappers die haar voorgingen formuleerde ze uiteindelijk een weloverwogen eigen mening.
In tegenstelling tot de meeste samenlevingen die door de eeuwen heen zijn ontstaan, is de Noordoostpolder zowel sociaal als geografisch zo'n honderd jaar geleden op de tekentafel ontwikkeld. Kirsten van Dalen, Julia Meijer en Nicole Overeem kwamen erachter dat hun woonplaats, de Noordoostpolder, een geschiedenis heeft met talloze verklaringen waarom hun omgeving eruitziet zoals die er nu uitziet. Zij onderzochten welke invloed de bijzondere ontstaansgeschiedenis invloed op de huidige Noordoostpolder heeft gehad en maakten er een werkstuk én een documentaire over.
Camille Lennaerts bereidt zich met haar profielwerkstuk voor op haar vervolgstudie International (business) law. Ze onderzoekt welke inzichten het Rwanda- en Joegoslaviëtribunaal hebben opgeleverd en in hoeverre deze zijn gebruikt in latere tribunalen.
Uit haar onderzoek blijkt dat deze eerste tribunalen revolutionair zijn geweest voor de aanpak van de vervolging in andere tribunalen, ook al liep dit niet zonder slag of stoot. Het werkstuk combineert oplossingen voor deze en andere problemen met inzichten uit latere tribunalen om aanbevelingen voor een ideaal toekomstig tribunaal te doen.
Sophie Aulbers en Aimée Mulderije genieten enorm van muziek. Hoe moet het voor dove mensen zijn om geen muziek te kunnen luisteren? Door het stellen van deze vraag kwamen de twee op het idee om een instrument te ontwikkelen dat doven muziek laat ervaren terwijl ze zelf de muziek maken. Nadat ze zich hadden verdiept in de manier waarop het oor werkt, hoe muziek emotie kan oproepen en dove mensen dit kunnen ervaren, zijn ze aan de slag gegaan met een prototype dat aan de hand van geluidstrillingen muziek voelbaar maakt.
Hebben dieren emoties, vraagt Giulia Pipolo zich in haar werkstuk af. Het is een controversiële vraag die veel gedragsbiologen liever uit de weg gaan. Giulia stelt dat dieren een vorm van emoties ervaren. Maar hoever gaan deze emoties en in hoeverre zijn ze te vergelijken met menselijke emoties? Doordat het simpelweg niet mogelijk is het hele dierenrijk hierbij te betrekken, focust dit werkstuk zich op mensapen. Giulia stelt hierin onder meer de vraag wat het gegeven dat dieren emoties zouden hebben, betekent voor dierenrechten.
Elke dag maken we gebruik van informatie die we verkrijgen door een satelliet. Denk aan weersvoorspellingen of gps. Deze satellieten branden op den duur op in de atmosfeer. Ze zullen dus vervangen moeten worden. Juno Schuwer vraagt zich af hoe cube-satellieten op een brandstofefficiënte en goedkope manier voortgestuwd kunnen worden zodat ze langer hun werk kunnen blijven doen. De oplossing zou kunnen zijn om een raketmotor op de satelliet te zetten, maar hier is nog relatief weinig onderzoek naar gedaan.
Atriale fibrillatie, ook wel boezemfibrilleren genoemd, is een hart- en vaatziekte waarbij de boezems in het hart onregelmatig samentrekken en er minder bloed in de hartkamers terechtkomt. Jaarlijks overlijden hier wereldwijd ongeveer 193.300 mensen aan. Liron Brundel en Roy Korthout stellen zichzelf het volgende doel: het automatiseren van de classificatie van ECG’s om zo boezemfibrilleren sneller te kunnen diagnosticeren. Hun conclusie is dat kunstmatige intelligentie een potentiële oplossing is voor het arbeidsintensieve werk dat komt kijken bij het beoordelen van ECG’s.
Ga terug naar de bovenkant van deze pagina
Ga terug naar de inhoud
Ga terug naar de site navigatie
Ga terug naar zoeken